Eerlijk is eerlijk. De Apple Watch Series 6 is de beste smartwatch die in 2021 op de markt verkrijgbaar is. Geen enkele andere smartwatch is zo gebruiksvriendelijk. Je vindt er degelijke apps op die je gezondheid en activiteit goed meten. Dit zijn al redenen genoeg om de Apple Watch 6 te kopen.
Apple Watch Series 6
€459.00Model | M00H3NF/A |
---|---|
Warranty (Year) | 1 |
Color | Aluminium: Spacegrijs/Zwart |
Release Date | 2020-09-18T00:00:01Z |
Grootte | 44 mm |
Size | 44 mm – Geschikt voor een pols van 130-200 mm |
Waar moet je aan denken voordat je een smartwatch koopt?
Smartwatches zitten in de lift. Steeds meer mensen kopen geen gewoon horloge meer, maar willen een slim horloge. Er zijn verschillende smartwatches, zoals hybride modellen die voor zowat alles geschikt zijn, denk aan de Apple Watch Series 6. Daarnaast zijn er ook sporthorloges die vooral je gezondheidsfuncties en sportactiviteit meten. Dit soort horloges worden ook wel activity trackers genoemd.
Dit zijn 7 redenen waarom mensen een smartwatch kopen:
- Je bent nog beter bereikbaar, want je kan berichtjes en oproepen beantwoorden met je smartwatch.
- Je houdt je sportprestaties bij.
- Je weet hoe gezond en fit je bent en weet wat je eraan moet doen om dit te verbeteren 😉
- Je horloge past het uur vanzelf aan wanneer de klok verzet moet worden. Dus je hebt geen gedoe meer met zomer- en wintertijd.
- Met veel smartwatches kan je muziek beluisteren of zelfs streamen.
- Je vindt makkelijk je telefoon terug met de Find my phone!-functie.
- Je kan betalen met je smartwatch, dus je hebt geen betaalkaart meer nodig.
Opgelet niet alle smartwatches kunnen alles. Maar de redenen hierboven zijn wel de meest voorkomende redenen waarom mensen een smartwatch koop.
Wat vind ik van de Apple Watch Series 6?
De Apple Watch Series 6 is een toptoestel met uitstekende prestaties, een zeer goede selectie apps en uitgebreide gezondheids- en sporttrackingsfuncties. Met de Apple Watch Series 6 bouwt Apple zijn flagship smartwatch verder uit. Anders dan bij voorgaande generaties van de Apple Watch zit er in de Apple Watch Series 6 een bloedzuurstofverzadigingsmeter. Zeker in coronatijden is dit een handig snufje, want steeds meer mensen willen weten hoe goed hun bloed zuurstof opneemt.
In vergelijking met eerdere generaties van de Apple Watch, heeft de Apple Watch Series 6 een snellere processor, een realtime hoogtemeter en past het horloge zelf de schermhelderheid aan. Verder zijn er ook handige extra’s zoals een handenwassentimer van twintig seconde en een slaaptracker. Dit alles maakt de Apple Watch Series 6 wat mij betreft de beste allround, hybride smartwatch die je vandaag op de markt vindt. Al kost de Apple Watch Series 6 je wel flink wat geld.
De Apple Watch Series 6 is niet goedkoop
De Apple Watch Series 6 is een zeer goede smartwatch, maar helaas niet goedkoop. Mocht deze smartwatch buiten je budget liggen, dan heb ik wel goed nieuws voor je, want Apple heeft ook de betaalbaardere Apple Watch SE op de markt gebracht. Laatstgenoemde deelt heel wat functies met de Apple Watch Series 6, zoals:
- het meten van je gezondheidsfuncties
- het meten van je sportprestaties
- veiligheidsfuncties
In vergelijking met de Apple Watch Series 6 heeft de se variant wel geen scherm dat altijd aanstaat, kan je ook de zuurstofgraad in je bloed niet meten en is er ook geen elektrocardiogram. Het gebrek aan deze tools verklaart meteen ook het prijsverschil tussen de Apple Watch Series 6 en de goedkopere Apple Watch SE.
Het design
Het design van de Apple Watch Series 6 bouwt verder op de eerdere generaties smartwatches. De series 6 heeft dus het kenmerkende, vierkante ontwerp met afgeronde hoeken. De Apple Watch Series 6 is in twee afmetingen verkrijgbaar:
- 40 mm
- 44 mm
In vergelijking met de Apple Watch Series 5 zijn er bijna geen verschillen in het design van de Apple Watch.
De Apple Watch Series 6 zit licht en comfortabel om mijn pols. Hierdoor vind ik het zelfs aangenaam om deze smartwatch in bed te dragen, zodat hij mijn slaap kan tracken. We bekijken het even feitelijk. De aluminium modellen van 40 mm en 44 mm wegen respectievelijk 1,07 gram en 1,28 gram als je het bandje niet meetelt. Dat is best weinig. De roestvrijstalen modellen zijn wel iets zwaarder, namelijk 1,40 gram voor het model van 40 mm en 1,66 gram voor het model van 44 mm. Tot slot zitten de titaniummodellen hiertussen met respectievelijk 1,22 gram en 1,45 gram voor het model van 40 of 44 mm.
Leuk vind ik ook dat de Apple Watch Series 6 waterbestendig is tot zo’n 50 meter diep. Dat is vooral geschikt als je gaat zwemmen in een zwembad of de zee. Je kan dit horloge ook makkelijk aanhouden als je gaat douchen. Apple waarschuwt je wel dat het horloge niet geschikt is om te duiken, want dan ga je al snel onder de 50 meter diepte 😉 Maar ook waterskiën of andere wateractiviteiten waarmee je met hoge snelheid door (ondiep) water gaat, zijn niet geschikt, omdat ze je dure smartwatch zullen beschadigen.
Hoe neem je de Apple Watch Series 6 voor het eerst in gebruik?
Toen ik de Apple Watch Series 6 ontving, dan was deze gedeeltelijk opgeladen, waardoor je het smartwatch onmiddellijk kunt aanzetten en installeren voor eerste gebruik. Je Apple Watch Series 6 vraagt bij het eerste gebruik voor wie het horloge bestemd is. Stel je het horloge immers voor jezelf of iemand anders in. Stap voor stap legt het horloge uit wat je moet doen. Vervolgens vraagt het horloge om je smartwatch tegen de camera van je iPhone te houden, zodat de toestellen met elkaar gekoppeld kunnen worden. Als je al een eerdere Apple Series Watch had, wordt er gevraagd of je een back-up van een oudere generatie wil herstellen of niet. Dat vind ik handig, omdat je zo belangrijke data makkelijk kunt bijhouden.
Nadien krijg je onmiddellijk de mogelijkheid om de Blood Oxygen app in te schakelen. Met deze app zal je smartwatch je bloedzuurstofverzadigingsniveau controleren en op geregelde tijdstippen tijdens de dag meten. Je kan deze app op elk gewenst moment weer in- of uitschakelen.
Als je dat hebt gedaan, kreeg ik de vraag of ik automatische updates toelaat. Dit vind ik handig, want zo blijft mijn smartwatch steeds up to date. Nadien kreeg ik de keuze of ik Apple Pay wil gebruiken of niet.
Vervolgens worden de Emergency SOS en valdetectiefuncties ingesteld. Zo kan je de zijknop van je Apple Watch Series 6 ingedrukt houden om de hulpdiensten te bellen. Tegelijkertijd zal er dan een bericht naar je contactpersonen voor noodgevallen verstuurd worden. Als valdetectie is ingeschakeld, belt het horloge automatisch de hulpdiensten als het detecteert dat je een harde val hebt gemaakt. Als je deze functie niet wenst, schakel je deze makkelijk uit.
Net als bij andere Apple Watch-modellen, kan je makkelijk door de Apple Watch Series 6 navigeren door te swipen. Veeg vanaf de bovenrand van het scherm omlaag om je meldingen te lezen. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm om je batterijniveau te zien en toegang te krijgen tot extra bedieningselementen, zoals “niet storen”.
De Apple Watch Series 6 heeft ook rechtsboven de kenmerkende digitale kroon van Apple. Druk op deze knop om terug te keren naar de wijzerplaat. Als je deze knop lang genoeg ingedrukt houdt, kan je met Siri praten.
Onder de digitale kroon aan de rechterkant van het scherm bevindt zich een knop met verschillende functies. Als je op deze knop drukt, krijg je snel toegang tot je geopende apps. Als je deze knop twee keer snel achter elkaar indrukt, opent Apple Pay zich. Tot slot kan je deze knop ook ingedrukt houden om je medische gegevens te raadplegen.
De bloedzuurstofgraadmeting van de Apple Watch Series 6
Het paradepaardje van de Apple Watch Series 6 is ongetwijfeld de bloedzuurstofgraadmeter waarmee je de zuurstofvergadering in je bloed kunt meten. Dit wordt ook wel aangegeven met SpO2. Het nuttige aan deze statistiek is dat je ziet hoe zuurstofrijk het bloed is dat door je lichaam stroomt. Opgelet, je zal met deze meter niet kunnen zien of je lijdt aan corona of niet, maar het kan wel een eerste indicatie zijn.
De Apple Watch Series 6 gebruikt vergelijkbare technologie als een pulsoxymeter om de zuurstofsaturatie van je bloed te meten. Een Pulsoxymeter is het apparaat dat een arts op je vinger zet om de zuurstofsaturatie in je bloed te meten. De SpO2-sensor schijnt rood en infrarood licht door uw huid, op de bloedvaten van uw pols, en meet de kleur van uw bloed, wat de hoeveelheid aanwezige zuurstof aangeeft. Zo is helderrood bloed zuurstofrijk en donkerrood bloed zuurstofarm. Veranderingen in je lichaam of de hoogte waarop je rondloopt, hebben een impact op het zuurstofniveau in je bloed.
De Apple Watch Series 6 kan het zuurstofniveau in je bloed binnen de vijftien seconden berekenen en dit op elk gewenst moment. De sensor registreert ook periodieke achtergrondmetingen wanneer je slaapt of wanneer je inactief bent.
Wanneer je voor de eerste keer de Blood Oxygen app gebruikt, krijg je enkele handige tips om goede metingen te krijgen. Zo zal je jouw horloge strak, maar comfortabel om je pols moeten dragen. Als je een meting doet, moet je ook jouw horloge omhoog gericht houden en moet je je zo stil mogelijk te houden. De beste resultaten kreeg ik toen ik mijn arm op een tafel of de leuning van een stoel liet rusten. Na vijftien seconden verschijnt het zuurstofsaturatiepercentage van je bloed op je scherm. Je kan ook de bloedzuurstofmetingen bekijken in de Health app van je iPhone.
Ik vind de SpO2 meter een goede toevoeging aan de Apple Watch Series 6, maar ik moet wel toegeven dat het niet heel nieuw is in de wereld van smartwatches. Sommige fitness trackers en sportsmartwatches hebben dit immers al, denk aan:
- Garmin Vivoactive 4
- Samsung Galaxy Watch3
- Fitbit Sense
Prestatieverbeteringen
Aan de binnenkant heeft de Apple Watch Series 6 32 GB aan opslagruimte en Apple’s nieuwe dual-core S6 System in Package (SiP), dat tot 20 procent snellere prestaties levert dan de S5-chip in de Apple Watch Series 5 en Watch SE. De Series 6 zorgt ook voor een verbeterde schermhelderheid. Zo licht het scherm helderder op in een lichte omgeving als je naar je pols kijkt.
Apple zegt dat het de maximale helderheid van het scherm heeft verhoogd van 200 nits naar 500 nits als je pols omlaag is, waardoor het gemakkelijker wordt om in het zonlicht te zien. Dat vind ik een mooie aanvulling, omdat ik in niet coronatijden vaak naar zuidelijke landen reis en veel tijd op het strand doorbreng.
De Apple Watch Series 6 heeft ook een nieuwe antenne met het dubbele spectrum van de Series 5, waardoor het voor het eerst 5GHz Wi-Fi ondersteunt. Dit kan helpen om overbelaste 2,4 GHz-banden vrij te maken, terwijl toegang wordt verleend tot mogelijk snellere 5 GHz-banden.
Volgens Apple biedt de Series 6 dezelfde batterijduur van 18 uur als de Series 5, maar raakt de batterij minder snel leeg wanneer je muziek streamt of specifieke trainingen volgt. En dat is niet gelogen, want toen ik het horloge testte. Na uitvoerig gebruik moest ik na iets meer dan een dag mijn oplader bovenhalen. Dat valt best goed mee, vind ik. In vergelijking met andere smartwatches is dit ongeveer hetzelfde als de Samsung Galaxy Watch3. Alleen de Fitbit Sense doet het veel beter met maar liefst drie dagen batterijduur. Zelfs bij intensief gebruik van het horloge.
Een leuke verbetering is dat de Apple Watch Series 6 sneller oplaadt dan de Series 5, die ongeveer twee uur nodig heeft om volledig op te laden. De Series 6 laadt op tot 80 procent in ongeveer een uur en tot 100 procent in 90 minuten.
Het besturingssysteem van de Apple Watch Series 6 is WatchOS7, dat leuke extra’s biedt zoals een handwasdetectie, slaaptracker, en extra sportprofielen. Voor deze update van het besturingssysteem hoef je niet per se een Apple Watch Series 6 te kopen, want Apple heeft deze updates ook voorzien voor de Apple Watch Series 3, 4, 5 en zelfs de nieuwe Apple Watch SE.
Handige gezondheid- en activiteitmeters
Naast de bloedzuurstofsaturatiemeter biedt de Apple Watch Series 6 ook andere handige gezondheid- en activiteitmeters die van een kwalitatief hoogstaand niveau zijn. Ik heb zelf de hoogtemeter, hartslagmeter, valdetectie uitgetest en was heel blij om te zien dat deze heel goed functioneren.
Ik ben niet bedrogen
Voordat ik de Apple Watch Series 6 heb gekocht, heb ik op het internet naar verschillende reviews gezocht. Deze bevestigden over het algemeen wat ik hier nu zeg. Wat mij betreft is de Apple Watch Series 6 de beste hybride smartwatch die je kunt kopen. Zeker als je een iPhone hebt, is de Apple Watch Series 6 een handig verlengstuk.