Betalen met een smartwatch: zo werkt het!

Wist je dat je tegenwoordig je tegenwoordig je bankkaart of smartphone niet meer moet bovenhalen voor een snelle betaling? Vandaag zijn er al enkele smartwatches waarmee je snel kunt betalen. Maar opgelet8 Je kan nog niet betalen met elke smartwatch, en sommige banken bieden het nog niet aan. Wel kan je al bij banken, zoals Rabobank en ING, betalen met je smartwatch. Maar er zullen vast ook al andere banken zijn die het aanbieden, of dat toch heel snel zullen doen. Bovendien groeit de markt in smartwatches spectaculair. Dit zorgt ervoor dat veel technologieproducenten enorm veel potentieel zien in smartwatches en deze ook steeds verbeteren of van nieuwe functies voorzien. Wij zijn er daarom van overtuigd dat de betaalfunctie van smartwatches heel binnenkort de nieuwe standaard is. Maar hoe een smartwatch met betaalfunctie? In dit artikel leggen we je de Near Field Communication-standard uit die aan de basis ligt van het betalen met een smartwatch. Ook vertellen we je welke smartwatches deze functie al hebben.

Zo werkt een smartwatch met betaalfunctie

De technologie die je nodig hebt voor een smartwatch met betaalfunctie heet NFC-standard, oftewel Near Field Communication-standard. Deze technologie wordt ook gebruikt voor je bankkaart of smartphone. Die zijn uitgerust met een NFC-chip, waardoor een lezer van een pinautomaat of winkelterminal bij een betaling dit heel snel registreert.

Maar hoe werkt de NFC-chip nu? Wel, een NFC-chip stuurt een radiostraal uit naar de pinautomaat. Met behulp van deze radiostraling wordt de versleutelde betaalinformatie uitgewisseld. Heel wat bankkaarten in Nederland en België zijn al uitgerust met een NFC-chip. En ook de meeste hedendaagse smartphones zijn voorzien van deze technologie. Het was een kwestie van tijd vooraleer de eerste smartwatches uitgerust zouden zijn met deze technologie.

En het gaat snel! Want steeds meer smartwatches bieden je de mogelijkheden om ermee te betalen. Als jij dus wilt betalen met een smartwatch, zal je dus voor aankoop moeten nakijken of de smartwatch die je koopt voorzien is van de Near Field Communication standard.

terug naar menu ↑

Met welke smartwatches kan je betalen?

Wil jij betalen met een Samsung watch? Of een Apple Watch? Dan moet je niet alleen kijken of de NFC-technologie op de smartwatch zit, maar ook of je bank dit aanbiedt. Nog niet elke bank is mee met deze technologische betaalrevolutie. Al verwachten wij dat de meesten snel zullen volgen.

Als je wil betalen met een smartwatch heb je naast een NFC-chip in je apparaat ook software in je smartwatch nodig die is aangesloten op een Mobile Pay-systeem. En hierin kan je bank eisen stellen. Je bank kiest zelf met welke Mobile Pay systemen het samenwerkt en met welke niet. Dus dit zal je wel zelf even moeten onderzoeken.

De smartwatches die hieronder opgesomd worden hebben een betaalfunctie:

Deze lijst is lang niet volledig, maar het geef al wel aan dat heel wat merken verschillende types van smartwatches aanbieden waarmee je kunt betalen. Wij verwachten dat het zeer binnenkort standaard wordt bij smartwatches.

terug naar menu ↑

We verwachten een groei

Net daarom denken we dat de banken snel zullen zwichten, want ook zij zijn gebaat met snelle betaaltoepassingen. Met andere woorden deze technologie is een win-win-win voor alle betrokken partijen. Naast Rabobank en ING zullen er dus ook snel nog andere banken volgen. Binnen nu en een paar jaar zal betalen met een smartwatch het nieuwe normaal zijn.

De andere banken in Nederland en België zijn volgens ons dus zeker de mogelijkheden aan het onderzoeken om tap & pay-betalingen aan te bieden. Van zodra zij de kennis hebben en hun programmeurs aan het werk hebben gezet, zullen ze ongetwijfeld deze mogelijkheid aanbieden. Doen zij het niet dan zal de concurrentie dit wel doen. En die is zelfs bij banken moordend.

Extra reden dat we zeker zijn dat deze groei niet lang meer op zich zal laten wachten, is omdat uit marktonderzoek blijkt dat smartwatches steeds populairder zijn. In 2018 kochten consumenten wereldwijd voor een waarde van 11,4 miljoen euro aan smartwatches. In 2020 was dit al 21 miljoen euro. Je ziet het, het gaat snel! Straks heeft niemand meer een traditioneel horloge, maar loopt iedereen met een smartwatch rond om zijn pols. En dat je daar dan niet mee zou kunnen betalen, dat is gewoonweg ondenkbaar!

Smartwatch Totaal
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart