Samsung Galaxy Watch4 (Classic) review

De Samsung Galaxy Watch4 en de Samsung Galaxy Watch4 Classic zijn al weer even verkrijgbaar. Deze opvolgers van de Samsung Galaxy Watch3 en de Samsung Galaxy Watch Active 2 hebben heel wat interessante functies te bieden. Hoog tijd dus voor een Samsung Galaxy Watch 4 (Classic) review. In dit artikel vertellen we je uitgebreid wat onze bevindingen zijn en op welke vlakken de Watch 4 beter of juist slechter is dan zijn voorgangers. Voor deze Samsung Galaxy Watch4 recensie hebben we onder andere gelet op het design, het display, de functies en de sensoren en metingen die de smartwatch verricht. Ook hebben we de plus- en minpunten van de nieuwste Samsung smartwatches op een rijtje gezet en benoemen we de verschillen tussen de Watch4 en de Watch3. Scroll snel verder als je benieuwd ben naar ons Samung Galaxy Watch4 recensie.

Over de Samsung Galaxy Watch

Samsung heeft in de afgelopen jaren al verschillende smartwatches op de markt gebracht en doet met de Samsung Galaxy Watch mee in het hoogste segment. De Samsung smartwatches behoren tot de beste Android smartwatches en lijken qua functies en metingen vaak op de Apple Watches. In de Galaxy Watch serie zijn op dit moment de Samsung Galaxy Watch Active2, de Samsung Galaxy Watch3 en de Samsung Galaxy Watch4 en Watch4 Classic te koop. 

Waarom de Samsung Galaxy Watch4 kopen?

De samsung Galaxy Watch4 is de opvolger van de Samsung Galaxy Watch3. Dit is al een hele goede smartwatch en de verwachting is dat de Samsung Galaxy Watch4 hier nog een schepje bovenop doet. Hij heeft nóg meer gezondheidsfuncties en een nieuw besturingssysteem. In deze Samsung Galaxy Watch4 

Eerste indruk van de Samsung Galaxy Watch 4 (Classic)

De nieuwe Samsung Galaxy Watch is verkrijgbaar in twee verschillende versies, namelijk de Samsung Galaxy Watch 4 en de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Qua uiterlijk lijkt de Watch4 het meest op de Galaxy Watch Active 2, terwijl de Classic het meest lijkt op de Watch3. De Classic heeft namelijk dezelfde roterende bezel, waarmee je gemakkelijk en snel kunt navigeren. De Watch4 zonder roterende bezel is echter wel goedkoper en heeft een mee minimalistisch uiterlijk, zoals je bijvoorbeeld ook ziet bij de Apple Watches. 

Verder zijn beide Galaxy Watches verkrijgbaar in twee maten. De Watch4 is verkrijgbaar in 44mm en 40mm. De Watch4 Classic kun je in 42mm en 46mm kopen. Verder hebben ze beide een siliconen bandje van 22mm breed dat je eenvoudig kunt verwisselen voor een ander bandje als je dat mooier vindt. 

Je kunt de Samsung Galaxy Watch 4 krijgen in 4 verschillende mooie kleuren, namelijk roségoud, zilver/wit, zwart en donkergroen. De variant in roségoud is alleen in 40mm verkrijgbaar, de groene variant alleen in 44mm. 

De Samsung Galaxy Watch Classic is in twee verschillende kleuren verkrijgbaar, namelijk zwart en zilver. Dat geldt zowel voor de kleine als grote maat.

Samsung Galaxy Watch4 review

Dan is het nu tijd voor de Samsung Galaxy Watch4 (Classic) review. We hebben de device op allerlei punten beoordeeld en vergeleken met de eerdere versies van de Galaxy Watch. We hebben onder andere gelet op het design, de sensoren, functies, opslagcapaciteit, accuduur en GPS. In de Samsung Galaxy Watch 4 review hieronder lees je meer over onze bevindingen.

Display

De Samsung Galaxy Watch4 en de Watch4 Classic hebben beide een prachtig helder AMOLED scherm. De Classic weet met de bezel ring heel mooi de zwarte rand rond het scherm te verbergen. Hierdoor lijkt het beeld schermvullend te zijn. Door de roterende bezel is de Classic echter wel wat dikker en grover dan de Watch 4. Of je dit mooi vindt of niet is vooral een kwestie van smaak. Waar je de bezel van de Watch 4 Classic fysiek kunt draaien, kun je op de Watch 4 middels de touchfunctie over de bezel vegen voor dezelfde functies.

Doordat het display zoveel helderder is, kun je hem ook in zonlicht heel gemakkelijk aflezen. Het always-on display zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld ook tijdens je workout snel informatie kunt aflezen. Je hoeft hiervoor dus niet je pols te draaien, maar 

Design

De Samsung Galaxy Watch 4 en de Watch 4 Classic hebben allebei een stijlvolle ronde horlogekast. Echter heeft de Classic een roterende bezel, net als de Galaxy Watch 3. Door deze te draaien, kun je eenvoudig navigeren en snel schakelen tussen verschillende apps en functies in het menu. Vergeleken met de Watch 3 is het design wat strakker. De glasplaat is bijvoorbeeld hoekiger en heeft minder aflopende randen.

Het bandje is gemaakt van zacht siliconen. Ideaal voor vrijwel elke situatie. Het ziet er namelijk luxe uit, maar is tegelijkertijd heel praktisch. Siliconen is namelijk heel eenvoudig te reinigen en doordat het geen zweet opneemt is het ook ideaal om te gebruiken tijdens het sporten.

Sensoren en metingen

Als het gaat om het verzamelen van gezondheidsgegevens is de Samsung Galaxy Watch4 absoluut koploper. Sowieso kunnen ze natuurlijk je hartslag en zuurstofsaturatie in je bloed meten, maar met de Watch 4 is het ook mogelijk om een ECG (hartfilmpje te maken). Deze kun je meteen delen met je smartphone, zodat je hem kunt doorsturen of bete rkunt bekijken. Dankzij een nieuwe update kunnen de Galaxy Watches tegenwoordig ook je bloeddruk meten. De Samsung Galaxy Watch is de eerste smartwatch met een betrouwbare bloeddrukmeter die is goedgekeurd volgens de veiligheids-, gezondheids- en milieueisen van de EU. Om de bloeddrukmeter te gebruiken, moet je hem eerst wel een keer kalibreren met een traditionele bloeddrukmeter. Zo zorg je ervoor dat de resultaten betrouwbaar zijn. Daarna kan de Samsung Galaxy Watch 4 zelfstandig je bloeddruk meten.

Een andere nieuwe sensor is de BIA sensor. Dit staat voor Bioelectrical Impedance Analysis en meet je lichaamssamenstelling. Hij vertelt je bijvoorbeeld wat je vetpercentage is en uit hoeveel spiermassa en vocht je lichaam bestaat. Je hoeft hiervoor enkel 2 vingers voor 15 seconden op de sensoren te houden. Het is geen medische sensor, dus je moet ook geen medische precisie verwachten. We is het een handige indicatie als je bezig bent met afvallen of het opbouwen van spiermassa.

Verder kan de Watch 4 (Classic) stappen tellen, hoogte meten en beweging detecteren. Hierdoor kun je je activiteiten tracken en kan hij calorieën berekenen. Ook constateert hij wanneer je slaapt en meet hij in welk slaapstadium je bevindt. Hierdoor krijg je meer inzicht in je slaapritme en ontdek je of je echt voldoende nachtrust krijgt.

Sensoren en metingen op een rijtje

 • Optische hartslagmeting (derde generatie)
 • Elektrische hartslagmeting (ECG)
 • Zuurstofsaturatiemeter
 • Bloeddrukmeter
 • BIA sensor (meet je lichaamssamenstelling)
 • Stappenteller
 • Snelheidsmeter
 • Versnellingsmeter
 • Hoogtemeter
 • Gyroscoop
 • Caloriemeter
 • Bewegingsmeter
 • Slaap en ademhaling

Functies

De Samsung Galaxy Watch 4 en de Watch 4 Classic behoren tot de meer geavanceerde smartwatches en ze zijn dan ook heel volledig als het om functies gaat. Zo kun je ze gebruiken om meldingen en berichten te ontvangen en heb je verschillende opties om berichten te beantwoorden. Ook kun je met de Watch 4 bellen. De kwaliteit van een telefoongesprek is erg goed, zowel als we naar het geluid kijken als naar de microfoon.

Verder is de Samsung Galaxy Watch4 ideaal te gebruiken tijdens het sporten. Hij herkent meer dan 90 verschillende sporten, waaronder hardlopen, zwemmen, fietsen, yoga, klimmen en ga zo maar door. Ook voor krachttraining is een Samsung 4 smartwatch er handig. Hij kan dan bijvoorbeeld het aantal herhalingen en sets voor je bijhouden. 

Dankzij de verschillende workout profielen kun je nauwkeurig bijhouden. Ook kun je group challenges doen en elkaar uitdagen om bijvoorbeeld de grootste afstand af te leggen. Zo blijf je gemotiveerd en helpt de Samsungwatch 4 je om het beste uit jezelf te halen.

Muziek luisteren is ook mogelijk met de Samsung Galaxy Watch4 (Classic). Je moet hiervoor echter wel oortjes koppelen met de smartwatch. Muziek afspelen met de speakers is helaas niet mogelijk op dit moment. 

Functies op een rijtje

 • Hartslagmeldingen (bij hoge of lage hartslag)
 • Berichten en meldingen ontvangen en beantwoorden
 • Bellen
 • Workouts
 • Group challenge
 • Route delen en navigatie
 • Valdetectie
 • SOS-noodmelding
 • Contactloos betalen
 • Muziek afspelen (met oortjes, niet met luidspreker)
 • Apps installeren
 • Voorlezen
 • Activiteitenringen

Besturingssysteem

Waar de Watch 3 nog gebruik maakte van Samsungs eigen Operating System Tizen, draait de Galaxy Watch 4 op WearOS 3.0 van Google. Het is de eerste smartwatch die op deze nieuw versie draait. Hoewel Tizen zeker niet slecht was, zorgde het wel voor beperkingen. Met WearOS 3.0 heb je toegang tot de Google Play store. Hierdoor heb je veel meer keuze uit allerlei apps, zoals Spotify, Strava en Snapchat. Samsung heeft echter wel een eigen sausje over WearOS 3.0 gegooid en eigen apps als Samsung Pay en de Samsung Health app zijn ook gewoon behouden gebleven. Hierdoor voelt de Watch 4 vertrouwd aan en vind je ongetwijfeld snel je wel op de smartwatch van Samsung.

Voice assistant

Je zou verwachten dat een smartwatch op WearOS gebruik maakt van Google Assistant, maar dat is dus niet het geval. De Samsung Galaxy Watch4 heeft net als de Watch3 Samsungs eigen Bixby als spraakassistent. Op zich is Bixby niet slecht, maar vergeleken met Google Assistant kun je er toch een stuk minder mee. Via allerlei omwegen is het wel mogelijk om Google Assistant te gebruiken in plaats van Bixby, Dit zijn echter geen legale opties en je loopt hiermee het risico dat je garantie vervalt.

Opslagcapaciteit

De Samsungwatch 4 heeft 16BG interne opbergruimte waardoor je er met gemak tientallen apps op kunt installeren en er een heleboel liedjes en foto’s op kwijt kunt. Zeker nu je keuze hebt uit veel meer apps om op de smartwatch te installeren, is het belangrijk dat er voldoende ruimte aanwezig is. In de praktijk is er nooit 16GB aan ruimte vrij, doordat het besturingssysteem zelf ook ruimte inneemt.

GPS

Het GPS signaal van de Samsungwatch 4 is heel nauwkeurig en vertelt je precies waar je tijdens je wandeling, fietsrit of zwemtocht bent geweest. Zo kun je na je inspanningen je prestaties en route delen met anderen, maar goede GPS draagt ook bij aan de nauwkeurigheid van de metingen die de smartwatch verricht. Zo vertelt de smartwatch precies welke afstand je hebt afgelegd en hoe snel je dit hebt gedaan. Ook kun je deze gegevens combineren met hartslaggegevens voor een nog completer beeld.

Accuduur

De batterij van de Galaxy Watch 4 gaat afhankelijk van het gebruik zo’n 1 á 2 dagen mee. Wanneer je hem alleen als horloge gebruikt en weinig muziek afspeelt en GPS gebruikt, zal hij doorgaans 2 dagen meegaan. Bij gebruik van GPS gaat de batterij een stuk sneller leeg en zul je hem over het algemeen dezelfde dag alweer aan de lader moeten leggen. Opladen gaat gelukkig heel snel. Na 1,5 uur laden is de Galaxy Watch 4 weer helemaal klaar voor gebruik.

Compatibiliteit

Hoewel de Galaxy Watch 4 in principe met vrijwel alle Android smartphones gebruikt kan worden, valt dit in de praktijk wat tegen. Ja, ze kunnen gekoppeld worden, maar je kunt niet alle functies gebruiken met alle smartwatches. Zo heb je voor de ECG functie, de bloeddrukmeting en de BIA meting de Samsung Health app nodig. Deze is helaas alleen op Samsung smartphones te installeren. Sommige functies kun je ook niet op alle Samsung smartphones gebruiken, maar alleen op de meeste Galaxy smartphones.

En waar de Samsung Galaxy Watch 3 naast Android ook met iOS gebruikt konden worden, lijkt dat met deze smartwatch onmogelijk. Je kunt hem echt alleen met `Android gebruiken.

Stof- en waterdichtheid

De Samsung Galaxy Watch 4 heeft een IP certificering van 68. Dit houdt in dat de wearable tot 50 meter diepte waterdicht is en ook tegen fijn stof bestand is. Je kunt hem dus zonder problemen dragen onder de douche, maar je kunt er ook prima mee zwemmen. 

Prijs

De prijs van de Galaxy Watch 4 en de Watch 4 Classic verschillen best wel en ook de maat die je kiest beïnvloedt de prijs. De Samsung Galaxy Watch4 40mm is het goedkoopst en is verkrijgbaar vanaf 239 euro. De Watch4 van 44mm kost 

Plus- en minpunten van de Galaxy Watch4

Om je een nog beter beeld van de kwaliteiten en zwaktes van de Watch 4 te geven, hebben we aan de hand van onze Samsung Galaxy Watch 4 review de plus- en minpunten op een rijtje gezet. Je vindt ze hieronder.

Pluspunten

 • Scherp en helder AMOLED beeldscherm
 • Veel nieuwe apps door WearOS 3.0
 • Goede belkwaliteit
 • Veel gezondheidsmetingen, zoals ECG, Body Mass Composition en bloeddruk
 • Nauwkeurige GPS en navigatie
 • Prettige bediening
 • Intuïtieve interface
 • Reageert snel

Minpunten

 • Korte accuduur
 • Geen muziek afspelen via luidsprekers
 • Werkt niet met iPhone
 • Sommige functies werken alleen met sommige Samsung smartphones

Samsung Galaxy Watch4 vs Samsung Galaxy Watch3

Aangezien de Samsung Galaxy Watch4 de opvolger is van de Watch 3, is het volgens ons ook interessant om deze 2 met elkaar te vergelijken. Is de Samsungwatch 4 een betere keuze van de Watch 3 of kun je het beste nog wat langer wachten met het kopen van een nieuwe smartwatch? Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen tussen de Watch 3 en 4 op een rijtje gezet. 

 • De Galaxy Watch 4 heeft meer gezondheidsfuncties.
 • De Watch 4 (Classis) maakt gebruik van een ander besturingssysteem (WearOS 3.0).
 • Keuze uit meer verschillende apps op Watch 4.
 • De Galaxy Watch 4 is sneller dan de Watch 3 dankzij de nieuwe chip.
 • De Samsung Galaxy Watch4 en Watch4 Classic hebben nieuwe bandjes.
 • De Classic heeft een groter formaat.
 • De Watch 4 is alleen op Android bruikbaar, de Watch3 ook op iOS.

Samsung Galaxy Watch4 bandjes kopen

Hoewel de Samsung Galaxy Watch4 en Watch4 Classic met prima bandjes worden geleverd, kan een ander bandje de smartwatch weer een compleet nieuwe look geven. Het wisselen van bandje is heel eenvoudig en is leuk voor de afwisseling of om je smartwatch nog beter bij je outfit te laten passen. Tijdens het sporten is een siliconen bandje of een nylon sportbandje het prettigst als je het ons vraagt. Wanneer je de Galaxy Watch 4 casual draagt, is een metalen bandje heel stijlvol. Je kunt bijvoorbeeld voor een bandje met grove schakels kiezen of juist een fijn milanese smartwatch bandje kopen.

Samsung Galaxy Watch4 (Classic)aanbiedingen

Als je beslist hebt dat je de Samsung Galaxy Watch4 wilt kopen, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede Galaxy Watch 4 aanbieding. Hoewel je nieuwe smartwatches vaak niet meteen in de aanbieding kunt kopen, wordt de Samsung Galaxy Watch4 af en toe toch al scherp aangeboden. Hieronder vind je de beste Samsung Galaxy Watch 4 en Wath 4 Classic aanbiedingen van dit moment.

Conclusie

De Samsung Galaxy Watch4 en Watch4 Classic zijn wat ons betreft de beste smartwatches voor Android van dit moment. Door de vele sport- en gezondheidsfuncties helpt het horloge je om alles uit jezelf te halen en de beste versie te worden van jezelf. Als je op dit moment een Watch3 hebt, is het verschil wellicht wat te klein. Heb je een oudere smartwatch of zoek je een eerste smartwatch? Dan is de Samsungwatch 4 een fantastische keuze. We hopen dat je door dit artikel wat meer te weten bent gekomen over de Galaxy Watch4 en Watch4 Classic.

Smartwatch Totaal
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart