Smartwatch met slaapmonitor? Zo werkt het!

Smartwatches verzamelen niet alleen overdag gegevens over jouw gezondheid, maar doen dit tegenwoordig ook vaak ‘s nachts. Als je je smartwatch ‘s nachts om houdt, kun je hem gebruiken als slaapmonitor. Je smartwatch vertelt je dan bijvoorbeeld hoe lang je geslapen hebt en hoe diep. Maar hoe werkt een smartwatch met slaapmonitor nou eigenlijk? En wat heb je er precies aan? In dit artikel vertellen we je hoe een smartwatch je slaap meet, wat je met deze informatie kunt én welke smartwatch is uitgerust met goede slaapmonitor. Lees snel verder als meer wilt weten over smartwatches met slaapmonitor.

Hoe meet een smartwatch je slaap?

Een smartwatch met slaapmonitor kan op verschillende manieren je slaap meten. Althans; hij kan een goede inschatting maken van de momenten dat je slaap en hoe diep je dan slaapt. De belangrijkste meetgegevens die hij hiervoor nodig heeft, zijn je hartslag en bewegingen. Het beste kun je een smartwatch kiezen die beide combineert. Dit zorgt namelijk voor de meest betrouwbare slaapmeting.

Bewegingssensor

Een bewegingssensor registreert elke beweging die je maakt met de arm waar je de smartwatch om draagt. Zolang je niet in bed ligt, beweeg je je lichaam regelmatig even. En als je ‘s nachts niet kunt slapen en uit bed stapt, registreert je smartwatch dit ook meteen. Met alleen een bewegingssensor denk je smartwatch echter ook dat je slaapt als je stilligt, terwijl je misschien wel de halve nacht hebt liggen piekeren.

Hartslagsensor

Daarom is het belangrijk dat de smartwatch om je slaap te meten ook je hartslaggegevens gebruikt. Aan de hand van je hartslag kan je slimme horloge een stuk beter zien of je wakker bent of slaapt. Veel smartwatches met slaapmonitor kunnen je zelfs vertellen of je in een diepe of lichte slaap was of dat je in je REM-slaap was. In een diepe slaap zakt je hartslag namelijk verder, waardoor je smartwatch een goed beeld krijgt van je slaapkwaliteit.

Door beide metingen te combineren kun je door te slapen met je smartwatch precies zien hoe goed je geslapen hebt. Vaak is het goed terug te zien als je veel stress hebt gehad of teveel gedronken hebt.

Smartwatch met slaapmonitor

Tegenwoordig zijn veel smartwatches uitgerust met een slaapmonitor. Enkele voorbeelden zijn de Samsung Galaxy Watch 4 én natuurlijk de Apple Watch. Echter is ook de Fitbit heel betrouwbaar als het gaat om het meten van je slaap en hetzelfde geldt voor Garmin smartwatches. Hieronder hebben we een aantal goede smartwatches met slaapmonitor voor je op een rijtje gezet.

Conclusie over smartwatch met slaapmonitor

Je nachtrust heeft veel invloed op hoe je overdag functioneert. Met een smartwatch met slaapmonitor kun je informatie over je slaapritme bekijken en analyseren, waardoor je gericht verbeteringen aan kunt brengen in je levensstijl als dat nodig is. Door met je smartwatch te slapen kun je zien hoe vaak je wakker bent geworden en hoe diep je eigenlijk hebt geslapen. Als je het belangrijk vindt om met je gezondheid bezig te zijn, is een smartwatch met slaapmonitor wat ons betreft een echte aanrader.

Smartwatch Totaal
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart