Smartwatch met stressmeter? Zo werkt een eda-sensor!

In augustus 2020 maakte Fitbit bekend dat hun nieuwste smartwatches en activity trackers een eda-sensor zouden hebben. Met deze meter zou je nauwkeurig je stresslevel kunnen meten én de wearable zou je helpen om stress te verlagen. Maar wat is een eda-sensor eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel leggen we je uit wat een eda-sensor is en hoe een smartwatch met deze stressmeter werkt. Ook vertellen we je welke smartwatches een eda-sensor hebben. Leer snel verder als je meer wilt lezen over smartwatches met stressmeter en eda-sensor.

Wat is een eda-sensor?

Een eda-sensor meet de elektrodermale activiteit van de huid en dit wordt ook wel galvanische huidrespons genoemd. Eda staat dan ook voor ElectroDermal Activity. Deze sensor detecteert kleine elektronische veranderingen en kan het waarnemen als je huid verandert door invloed van stress.

Hoe werkt een smartwatch stressmeter?

Een smartwatch met stressmeter kan naast de eda-sensor ook gebruik maken van de hoogte van je hartslag en hartslagvariabiliteit. Dit is de manier waarop bijvoorbeeld Garmin smartwatches – zoals de Garmin Venu 2 Health Smartwatch – je stress meten. Hoewel dit op wetenschap is gebaseerd en een aardige indicatie geeft, is het niet zo betrouwbaar als de eda-sensor van Fitbit.

Wanneer je stress hebt, worden zonder dat je daar invloed op hebt je zweetklieren actiever. Deze subtiele verandering wordt geregistreerd door een eda-sensor, waardoor je veel preciezer kunt zien wanneer je stress had en hoeveel. De eda-sensor registreert heel nauwkeurig veranderingen in de hoeveelheid zweet op je huid.

Aan de hand van deze meting krijg je een stress score. Bij een  uitkomst van de stressmeting geeft je smartwatch als dat nodig is vaak een suggestie om je stresslevel te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld een mindfulness- of yoga sessie zijn, maar ook een lichte workout. Als je een Fitbit hebt, werkt deze functie in combinatie met Fitbit Premium.

Welke smartwatches hebben een eda-sensor stressmeter?

De eerste smartwatch met eda-sensor is de Fitbit Sense. Deze smartwatch met stressmeter werd eind 2020 op de markt gebracht en biedt naast de eda-sensor ook andere slimme functies om aan je gezondheid te werken. Net als de Fitbit Charge 5 – de activity tracker met eda-sensor van Fitbit – kun je met deze smartwatch gebruik maken van de Daily Readiness Score van Fitbit. Dankzij deze nieuwe feature kun je je workout optimaal plannen en aanpassen op je energielevel.

Lees ook: De Daily Readiness Score van Fitbit – wat is het?

Conclusie over smartwatches met stressmeter

Smartwatches kunnen steeds meer informatie over je gezondheid verzamelen; niet alleen je fysieke- , maar ook je mentale gezondheid. Een smartwatch met stressmeter geeft je inzicht in je stresslevel en kan je helpen om dit omlaag te brengen. Fitbit heeft smartwatches met eda-sensor op de markt gebracht waarmee je nog beter kunt meten hoeveel stress je hebt. Dit wordt gedaan aan de hand van de elektrische geleiding van de huid en de hoeveelheid zweet die de zweetklieren uitscheiden. In combinatie met Fitbit Premium krijg je gericht advies om je stressniveau te verlagen. Als je aan je mentale gezondheid wilt werken, is een smartwatch met eda-sensor wat ons betreft een goede investering.

Smartwatch Totaal
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart