Ticwatch Pro 3 review

De Ticwatch Pro 3 van het merk Mobvoi staat bekend als een van de beste Wear OS smartwatches. Hij wordt onder andere geprezen door zijn goede batterijduur en snelle bediening. Maar is de Ticwatch Pro 3 echt zijn geld waard? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze Wear OS smartwatch. Voor deze Ticwatch Pro 3 review hebben we uitgebreid gekeken naar de functies, metingen, het design en de besturing van de smartwatch. Ook vertellen we je in deze TicWatch Pro 3 review wat onze eerste indruk was en wat de plus- en minpunten zijn dan deze smartwatch. 

Over Ticwatch

Ticwatch is een lijn van smartwatches, ontwikkeld door het merk Mobvoi. De eerste Ticwatch werd gelanceerd in 2016 en haalde 2,1 miljoen Amerikaanse Dollar op via crowdfunding. In 2018 werd de Ticwatch Pro gelanceerd, het vlaggenschip van Mobvoi’s smartwatches. Deze smartwatch heeft verschillende awards gewonnen, zoals de iF Design Award. Na de release van de eerste Ticwatch Pro, volgden onder andere de Ticwatch Pro 2 en de Ticwatch Pro 3 – waarover deze review gaat.

De Ticwatch Pro 3 is momenteel bij deze webshops te koop:

terug naar menu ↑

Waarom de Ticwatch Pro 3

De Ticwatch Pro 3 wordt door velen gezien als een van de beste smartwatches voor Android. Waar zijn voorgangers nog wat moeite hadden met Wear OS en toch een aantal vervelende minpunten had, lijkt dit met de Ticwatch Pro 3 verleden tijd. De Ticwatch beschikt over goede hardware, waardoor ook de software beter tot zijn recht komt. De smartwatch belooft veel waardevolle functies te hebben en concurreert met de beste smartwatches van grote merken als Samsung en Garmin.

terug naar menu ↑

Eerste indruk

We beginnen de Mobvoi Ticwatch Pro 3 review met onze eerste indruk. De Ticwatch Pro 3 GPS wordt geleverd in een stijlvol zwart doosje. Op de sleeve aan de buitenkant vind je informatie over de smartwatch en binnenin vind je een handige quick guide. Zodra je het doosje opent, zie je de Ticwatch Pro 3 zitten. Hij wordt mooi gepresenteerd op een achtergrond met een geometrisch patroon. In de doos zitten verder nog wat boekjes met informatie en een klantenservice kaartje. De vernieuwde lader werkt met een magneetje, maar is niet draadloos. De Ticwatch Pro 3 is vrij groot, maar voelt toch licht aan. Het bandje is gemaakt van siliconen, maar lijkt op leer. Dit heeft hij met name te danken aan de stiksels.

terug naar menu ↑

Ticwatch Pro 3 review

Dan gaan we nu verder met de Ticwatch Pro 3 review. In deze recensie gaan we onder andere kijken naar het display, het design, de sensoren, functies en het besturingssysteem van de Mobvoi Ticwatch Pro 3. 

Display

Het display van de Ticwatch Pro 3 ziet er op het eerste gezicht uit als een mooi, scherp display. Dit heeft hij te danken aan het AMOLED scherm. Dat is echter niet alles. De Ticwatch Pro 3 heeft namelijk 2 schermen op elkaar: het AMOLED display én een LCD scherm. Het AMOLED display zorgt voor het mooie heldere beeld, maar vraagt meer batterij dan het LCD display. Deze geeft heel eenvoudig in zwart-wit de tijd en een aantal gegevens weer. Als je de Ticwatch Pro 3 in essential mode zet, gebruik je alleen nog het LCD scherm en gaat de batterij veel langer mee. Verder werkt het touchscreen snel en vloeiend en is het scherm mooi groot. Het is helaas geen gorilla glass, waardoor het glas wat gevoeliger is voor krassen en barsten dan dat van sommige andere smartwatches.

Design

De Ticwatch Pro 3 heeft een vrij grote horlogekast en wordt slechts in één maat geleverd. Voor de gemiddelde mannenpols is dit een prima maat, maar voor veel dames en mannen met smalle polsen kan hij wat aan de grote kant zijn. Wel is hij een stuk dunner en lichter dan zijn voorgangers. Qua design lijkt het eigenlijk vooral op een traditioneel horloge, de één vindt dit een pluspunt, terwijl de ander juist een moderner uiterlijk prefereert voor zijn smartwatch. 

Sensoren en metingen

De Mobvoi Ticwatch Pro 3 is een behoorlijk geavanceerde smartwatch en qua functies is hij zeer uitgebreid. Hij heeft uiteraard een goede hartslagmeter, maar meet bijvoorbeeld ook de zuurstofsaturatie in je bloed met een SpO2 meting. Verder is hij voorzien van een barometer en slaaptracker. Ook interessant is de decibelmeter. De Ticwatch Pro 3 meet hoe hard geluiden in je omgeving zijn en waarschuwt als het geluidsniveau te hoog is en schadelijk kan zijn voor je oren. Hieronder hebben we de belangrijkste sensoren en metingen voor je op een rijtje gezet.

Sensoren en metingen op een rijtje

 • Optische hartslagmeting
 • Zuurstofsaturatiemeter (SpO2)
 • Stappenteller
 • Snelheidsmeter
 • Versnellingsmeter
 • Hoogtemeter
 • Caloriemeter
 • Bewegingsmeter
 • Slaap en ademhaling
 • Decibelmeter

Functies

Ook qua functies is de Ticwatch Pro 3 een prima smartwatch. Zo is hij voorzien van TicOxygen, waarmee hij 24/7 de zuurstofsaturatie in je bloed meet. De TicBreath app helpt je met ademhalingsoefeningen stress te verminderen. TicSleep trackt je slaap en TicZen houdt je stresslevel in de gaten. TicPulse meet 24/7 je hartslag. TixHearing waarschuwt je als omgevingsgeluid schadelijk hard is. TicExercise ondersteunt je tijdens het sporten met meer dan 10 exercise modi en TicHealth biedt je een overzicht van alle waarden die de smartwatch meet.

Functies op een rijtje

 • Berichten en meldingen ontvangen en beantwoorden
 • Telefoon opnemen en bellen
 • Meer dan 10 workout modi
 • Route delen en navigeren met ingebouwde GPS
 • Waarschuwing bij schadelijk harde geluiden
 • Health overzicht
 • Ademhalingsoefeningen
 • Contactloos betalen
 • Muziek afspelen
 • Apps installeren (veel keuze)

Besturingssysteem en bediening

De Ticwatch Pro 3 is een Wear OS smartwatch. Dat wil zeggen dat hij draait op het besturingssysteem van Google: Wear OS. Voorheen was dit niet het beste besturingssysteem en viel er nog veel te verbeteren. Dit had er ook mee te maken dat de hardware van de vorige Ticwatch Pro modellen minder goed was en het besturingssysteem wat te zwaar was. De Ticwatch Pro 3 is echter voorzien van betere hardware dan zijn voorgangers en de nieuwe Snapdragon 4100. Hierdoor werkt hij heel snel en soepel. 

Een groot voordeel van Google Wear OS is de grote hoeveelheid apps die je kunt downloaden. Daarbij is de Ticwatch Pro 3 standaard ook voorzien van allerlei handige apps en features en werkt het menu heel prettig en soepel. Je bedient de Ticwatch Pro 3 van Mobvoi met touchscreen en de 2 knoppen op de zijkant. Het navigeren werkt heel intuïtief en heb je snel onder de knie.

Opslagcapaciteit en RAM geheugen

De Ticwatch Pro 3 heeft een intern geheugen van 8GB. Hierdoor heb je ruimte om apps te installeren en nummers op te slaan. 8 GB is niet enorm veel, maar als je niet enorm veel apps en muziek tegelijkertijd op de smartwatch wilt hebben, is het voor de meeste gebruikers voldoende. Ten opzichte van zijn voorgangers heeft de Ticwatch Pro 3 een groter RAM geheugen. Het RAM geheugen van 1 GB zorgt ervoor dat hij snel en soepel functioneert.

GPS en LTE

De Ticwatch Pro 3 wordt geleverd in 2 verschillende versies, waarvan de Mobvoi Ticwatch Pro 3 GPS de versie is die je in Nederland kunt kopen. Met de opkomende smartwatch abonnementen in Nederland is de kans echter best groot dat je binnenkort ook de Ticwatch Pro 3 LTE kunt kopen en gebruiken. De Ticwatch Pro 3 GPS heeft een smartphone nodig om verbinding te maken met internet, maar heeft wel ingebouwde GPS. Je kunt dus ook zonder smartphone je route tracken, opslaan en delen. Dit doet hij vrij nauwkeurig en het aantal afgelegde kilometers is vrij accuraat.

Met de Ticwatch Pro 3 LTE kun je zonder smartphone gebruik maken van 4G. Je plaatst hiervoor een extra simkaartje in de smartwatch dat gekoppeld is aan het abonnement van je smartphone. Dit zorgt ervoor dat je ook zonder smartphone je telefoon op kunt nemen en informatie op kunt zoeken op internet.

Accuduur

De accuduur van de Ticwatch Pro 3 is bovengemiddeld goed. In smartwatchmodus gaat de batterij namelijk met gemak 2 á 3 dagen mee. Uiteraard is de precieze accuduur heel erg afhankelijk van wat je er allemaal mee doet. Als je meerdere workouts doet, vaak belt met je smartwatch en GPS gebruikt, zal hij aanzienlijk sneller leeg zijn dan wanneer je hem minder intensief gebruikt. 

De Ticwatch Pro 3 GPS heeft echter ook een essential mode. In deze modus schakelt hij het AMOLED display uit en maak je alleen nog gebruik van het LCD scherm. Deze is minder helder en laat in zwart-wit enkel de tijd en een paar andere gegevens zien. In deze stand kan de smartwatch het echter tot wel 45 dagen volhouden. Heel prettig want dit zorgt ervoor dat je de batterijduur nog flink kunt rekken als je merkt dat hij bijna leeg is, maar je nog niet in de gelegenheid bent om hem op te laden.

Geluid en spraakassistent

Aangezien de Ticwatch Pro 3 GPS en LTE voorzien zijn van Wear OS is Google Assistant je spraakassistent. De smartwatch is voorzien van een goede microfoon en een redelijke luidspreker. Je kunt hem gebruiken om te bellen en om berichten in te spreken die de smartwatch vervolgens omzet in tekst. Google Assistant is een hele fijne spraakassistent en een stuk geavanceerder dan bijvoorbeeld Bixby van de Samsung Galaxy Watch4. Je kunt Google Assistant allerlei vragen stellen, maar ook opdrachten geven en bijvoorbeeld een timer laten zetten.

Compatibiliteit

De Ticwatch Pro 3 GPS werkt in principe zowel met Android smartphones als met iPhones. Voor Android is het wat ons betreft een fantastische smartwatch, voor iPhone raden we hem toch wat minder aan. Met een iPhone werken namelijk niet alle functies. Zo kun je bijvoorbeeld je contacten niet importeren en is het niet mogelijk om te bellen. Als je het ons vraagt, is voor iPhone gebruikers de Apple Watch dan ook nog steeds de beste keuze.

Stof- en waterdichtheid

De Ticwatch Pro 3 is IP68 stof- en waterdicht. Dit houdt in dat je met deze smartwatch volledig ondergedompeld kan worden zonder schade op te lopen. Je kunt hem dus rustig om houden als je de afwas doet of wanneer je onder de douche stapt. Pas wel op met zout water, hier kan hij namelijk niet tegen en schade door zout water valt ook niet onder de garantie.

Lees ook: Apple Watch Series 7 review

Wil je nog meer te weten komen over de Ticwatch Pro 3? Bekijk dan zeker deze uitgebreide productreview op YouTube.

terug naar menu ↑

Plus- en minpunten van de Ticwatch Pro 3

Om te bepalen of je de Ticwatch Pro 3 wilt kopen, is het handig om te weten wat de voor- en nadelen van deze smartwatch zijn. Daarom hebben we aan de hand van onze Ticwatch Pro 3 review de plus- en minpunten voor je op een rijtje gezet. Hieronder lees je waarom je de Ticwatch Pro 3 wel of niet moet kopen.

Pluspunten
 • Lange accuduur (2-3 dagen smartwatch mode, 45 dagen essential mode)
 • Reageert snel (o.a. dankzij Snapdragon 4100)
 • Automatisch in essential mode bij lege accu
 • Helder en scherm AMOLED display
 • Waterdicht
 • Zachte siliconen horlogeband (verwisselbaar)
 • IP68 waterdicht (geschikt voor zwemmen)
 • 1GB Ram
 • 8GB opslagcapaciteit
 • Bellen
 • Contactloos betalen met Google Pay
Minpunten
 • Geen ECG functie
 • Kan niet draadloos laden
 • Niet 100% compatibel met iOS
 • In slechts 1 maat verkrijgbaar (vrij groot)
terug naar menu ↑

Ticwatch Pro 3 aanbiedingen

Als je eruit bent en je wilt de Ticwatch Pro 3 kopen, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste Ticwatch Pro 3 aanbieding, zodat je hem goedkoop kunt aankopen. Gelukkig is deze Wear OS smartwatch is in 2020 uitgebracht en geregeld in de aanbieding. Zo is hij op Bol.com in prijs verlaagd naar €259,99 en zijn er ook op Amazon regelmatig Ticwatch Pro 3 aanbiedingen te vinden. Hieronder hebben we de beste aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.

terug naar menu ↑

Eindconclusie Ticwatch Pro 3

8.5Expert Score
Uitgebreid en kwalitatief goede smartwatch

Als je op zoek bent naar de beste Wear OS smartwatch om te combineren met je Android smartwatch, dan is de Ticwatch Pro 3 wat ons betreft een hele goede keuze. Voor onze Ticwatch Pro 3 recensie hebben we uitgebreid gekeken naar de functies, sensoren, bediening, het design en het display. Het is een uitgebreid en kwalitatief goede smartwatch voor Android gebruikers. Hoewel je hem ook met iOS kunt gebruiken, zijn er wel een aantal beperkingen. We hopen dat je na het lezen van onze Ticwatch Pro 3 review een goede keuze kunt maken.

Smartwatch Totaal
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart