Ben je op zoek naar een nieuwe smartwatch? Dan wil je natuurlijk weten welke smartwatch bij je past. Je kan natuurlijk op één, twee, drie een slim horloge kopen, maar de kans is groot dat je dan teleurgesteld zal zijn. Stel je daarom steeds de vraag: ‘Welke smartwatch past bij mij?’ De vijf stappen in dit artikel helpen je te bepalen welke smartwatch jij moet kopen. Zo is de kans vele malen hoger dat je gelukkig zal zijn met je nieuwe smartwatch. Dit zijn de vijf stappen:
Stap 1: sta eerst stil bij wie je bent
Elke persoon is anders. Ook jij. Herken jij je eerder in de persoon die steeds gebruik maakt van de nieuwste gadgets en technologische snufjes? Of ben je vooral iemand die ervan overtuigd is dat technologie nuttig is, maar vooral het leven makkelijker moet maken? Het is belangrijk dat je jezelf eerst die vraag stelt, want zo weet jij of je de allernieuwste smartwatch moet kopen of dat je best ook tevreden zal zijn met een degelijk model dat misschien al ietsje langer op de markt verkrijgbaar is. En die laatste zal ook goedkoper zijn dan het nieuwste van het nieuwste. Kies dus niet zomaar het eerste het beste horloge uit, maar ga na wat jij nodig hebt. Sta voor de aankoop dus stil bij wie jij bent.
terug naar menu ↑Stap 2: bepaal hoe ‘smart’ je wil zijn
Je hebt smartwatches in allerlei soorten en maten. Je hebt de smartwatch die veel kan meten, je inzicht geeft in verschillende parameters, zoals je hartslag en ademhaling, je notificaties geeft van apps die je vaak gebruikt. Denk aan: Facebook, Whatsapp, Messenger, maar ook diverse nieuwsapps, … Maar het nadeel van deze smartwatches is dat ze vaak duur zijn en heel veel batterij verbruiken, waardoor je deze vaak moet opladen.
Zeker wanneer je vindt dat heel wat smartfuncties onnodig zijn, kan je overwegen om een horloge te kopen die een beperkter aantal smartfuncties heeft, die je wel gebruikt. Overweeg in dat geval hybrid smartwatches. Het merk Fossil heeft een heel mooi aanbod van dit type van horloges. Een ander type met nog minder smart functies zijn de connected watches van Casio die je telefoon en smartwatch door middel van bluetooth met elkaar verbinden.
Wil je vooral weten hoeveel stappen je per dag zet of je activiteit meten? Dan is de aankoop van een sporthorloge of activity trackers beter dan een klassieke smartwatch. Deze activity trackers zijn doorgaans goedkoper en bieden precies wat jij nodig hebt: het meten van relevante sportparameters zoals afstand, snelheid, ademhaling, hartslag enzovoort.
terug naar menu ↑Stap 3: kies voor een horloge dat je mooi vindt
Vergeet niet dat een horloge – en dus ook een smartwatch – een esthetisch object is. Het is als het ware een mode-item. Bij het beantwoorden van de vraag ‘welke smartwatch past bij mij?’ zal je dus ook een stijl moeten kiezen. Als je je smartwatch ook wil dragen in een professionelere context waarbij je zakelijker gekleed bent, kan het dus zijn dat je wilt dat de smartwatch er ook goed uitziet in je kostuum of bij je jurk. De Jaguar Hybrid horloges zien er uiterst stijlvol uit en zijn prima smartwatches die je kunt dragen in een zakelijke of feestelijke context. De smartwatches van Michael Kors zullen dan weer het hart van menig fashionista sneller doen slaan. Koop dus niet enkel een smartwatch die qua functies het beste bij je past, maar neem zeker het stijlaspect ook mee in rekening.
terug naar menu ↑Stap 4: wat is je budget?
Smartwatches zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Hierdoor is de markt zeer divers en vind je horloges in allerlei soorten, maten en kleuren. Ook vind je horloges die je kunt kopen voor een paar tientjes, maar er bestaan ook smartwatches die duizend euro of meer kosten. Om gericht te zoeken, is het dus goed om een budget te bepalen. Hoeveel geld wil jij maximaal besteden aan je smartwatch?
Als je weet hoeveel budget je hebt, kan je bij verschillende online shops gericht smartwatches met elkaar vergelijken die zich in jouw prijsbereik bevinden. Zo vergelijk je geen appelen met peren. Heel wat online webshops bieden je de mogelijkheid om een maximaal budget op te geven. Dat is handig, want zo bekijk je enkel de horloges die binnen jouw budget passen.
terug naar menu ↑Stap 5: zet alle voor- en nadelen op een rijtje.
Welke smartwatch je moet kiezen doe je dus niet op één, twee, drie. Bestudeer de markt minstens even goed als dat je jouw precieze noden in kaart brengt. Waarvoor heb je een smartwatch nodig? Wat wil je ermee doen. Als je een budget hebt en tot een shortlist van smartwatches bent gekomen, doe je er goed aan om de voor- en nadelen van elk horloge op te lijsten. Zo krijg je een goed beeld van de sterktes en zwaktes van elke smartwatch. Zo zal je uiteindelijk de rationaliteit laten spelen, waardoor je een smartwatch koopt die bij je past.
Om je te helpen zetten we even de voor- en nadelen van de verschillende types smartwatches voor jou op een rijtje.
Soort van Smartwatch | Pluspunten | Minpunten |
Een touchscreen smartwatch is eigenlijk een mini-smartphone die je om je pols draagt. | Zeer veel ‘smart functies’De meest complete smartwatch. | Je hebt veel stroom nodig, waardoor je de smartwatch vaak moet opladen.Vaak relatief duur.Niet altijd even eenvoudig te gebruiken.Check zeker ook de compatibility met je telefoon. |
Een hybride smartwatch combineert de voordelen van een smartwatch met die van een traditioneel horloge. | Esthetisch de mooiste horloges.Efficiënt energiegebruikHet beste van twee werelden. | Er is een enorm groot aanbod aan hybrid horloges, waardoor vergelijken moeilijk is.Check ook altijd of je de hybrid smartwatch kunt gebruiken in combinatie met je telefoon. |
Een connected watch is een klassiek horloge met enkele smartfuncties die je bedient met je eigen smartphone. | Klassiek horloge met enkele slimme extraatjes.De horlogefuncties werken onafhankelijk van je telefoon. | De smartfuncties werken vaak enkel wanneer het horloge verbonden is met je telefoon.De prijskwaliteitsverhouding van dit soort horloges is niet altijd even goed. |
Activity tracker is een prima horloge als je vooral of uitsluitend je (sport)activiteit wil meten. | Prima sporthorloge. Niets meer en niets minder.Zeer budgetvriendelijk.Heel makkelijk te bedienen. | In vergelijking met andere smartwatches heb je minder smartfuncties. Deze zijn echt beperkt tot de essentie: namelijk het meten van je gezondheidsparameters en sportactiviteit. |
‘Welke smartwatch past bij mij?’ Als je de stappen in dit artikel doorloopt, is de kans heel groot dat jij voor jezelf de juiste smartwatch weet uit te kiezen. Ga niet enkel af op je buikgevoel, maar zorg dat je jouw keuze maakt op enkele criteria die jij belangrijk vindt. Zo koop je een smartwatch waarvan je tevreden zult zijn.